علوم زیستی دریا
امید معتمدیان؛ احمد قره خانی؛ امیر توکمه چی
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی تاثیر پوششدهی فیلههای ماهی سوف با کیتوزان در طول نگهداری در دمای یخچال با استفاده از روش سطح پاسخ بود. بهمنظور بررسی فرآیند پوششدهی فیله ماهی سوف با کیتوزان از سه سطح درصد کیتوزان (0/5، 1/25و 2 درصد) و سه زمان نگهداری (1، 11 و 21 روز) استفاده گردید و میزان pH، فعالیت آبی، شاخص تیوباربیتوریک اسید، تعداد باکتریهای ...
بیشتر
هدف از این مطالعه بررسی تاثیر پوششدهی فیلههای ماهی سوف با کیتوزان در طول نگهداری در دمای یخچال با استفاده از روش سطح پاسخ بود. بهمنظور بررسی فرآیند پوششدهی فیله ماهی سوف با کیتوزان از سه سطح درصد کیتوزان (0/5، 1/25و 2 درصد) و سه زمان نگهداری (1، 11 و 21 روز) استفاده گردید و میزان pH، فعالیت آبی، شاخص تیوباربیتوریک اسید، تعداد باکتریهای سرمادوست و پذیرش کلی نمونهها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری و بهینهسازی فرآیند به روش سطح پاسخ انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش درصد کیتوزان، میزان pH، شاخص تیوباربیتوریک اسید، تعداد باکتریهای سرمادوست و پذیرش کلی نمونهها کاهش یافت و با افزایش زمان نگهداری میزان pH، فعالیت آبی، شاخص تیوباربیتوریک اسید و تعداد باکتریهای سرمادوست افزایش ولی میزان پذیرش کلی نمونهها کاهش یافت. نتایج همچنین نشان داد که درصد کیتوزان تاثیر معنیداری بر میزان فعالیت آبی فیلههای ماهی نداشت (0/05<p). مدلهای مربوط به ویژگیهای مختلف مورد اندازهگیری حاکی از اثر گذاری بیشتر متغیر خطی زمان نگهداری بر میزان این ویژگیها بود. با توجه به نتایج بهینهسازی فرآیند میتوان بیان نمود که نمونه حاوی 0/5 درصد کیتوزان تا 5 روز نگهداری دارای بیشترین مطلوبیت (0/629) بود. بر اساس یافته های بدست آمده از این بررسی میتوان نتیجه گرفت که کیتوزان میتواند، ماندگاری فیله ماهی سوف را در دمای 4 درجه سانتی گراد به طور مطلوبی افزایش دهد.
علوم زیستی دریا
حنیف هوشمند؛ بهاره شعبانپور؛ مرضیه موسوی نسب؛ علیرضا عالیشاهی؛ محمد تقی گلمکانی
چکیده
ضایعات خرچنگ و میگو میتوانند بهعنوان ارزانترین مواد اولیه جهت استخراج رنگدانههای کاروتنوئیدی و جایگزینی با رنگهای مصنوعی استفاده شوند. استخراج این ترکیبات ارزشمند از ضایعات آبزیان نه-تنها موجب رونق صنعت فرآوری آبزیان میشوند، همچنین آلودگی زیست محیطی را نیز کاهش میدهند. در این تحقیق از آستاگزانتین بهعنوان ترکیب هدف ...
بیشتر
ضایعات خرچنگ و میگو میتوانند بهعنوان ارزانترین مواد اولیه جهت استخراج رنگدانههای کاروتنوئیدی و جایگزینی با رنگهای مصنوعی استفاده شوند. استخراج این ترکیبات ارزشمند از ضایعات آبزیان نه-تنها موجب رونق صنعت فرآوری آبزیان میشوند، همچنین آلودگی زیست محیطی را نیز کاهش میدهند. در این تحقیق از آستاگزانتین بهعنوان ترکیب هدف استخراج با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا جهت آنالیز مقدار رنگدانه های استخراجی توسط امواج فراصوت و مایکروویو با توجه به فاکتورهای تعداد دفعات و مدت زمان استخراج، توان دستگاه فراصوت و مایکروویو و نسبت حلال به ضایعات برای بدست آوردن بهترین شرایط استخراج استفاده گردید. نتایج بدست آمده جهت استخراج رنگدانهی کاروتنوئیدی توسط امواج فراصوت از ضایعات خرچنگ،3بار استخراج با نسبت 15 برابر حلال به ضایعات با توان90وات به مدت30ثانیه میباشد. که در نهایت مقدار رنگدانهیµg/g584/0±12/1407 بدست آمد و از ضایعات میگو1بار استخراج با نسبت10برابر حلال به ضایعات با توان150وات به مدت105ثانیه می-باشد که در نهایت مقدار رنگدانهیµg/g023/0±43/1257بدست آمد. بهترین شرایط استخراج رنگدانهی کاروتنوئیدی به کمک مایکروویو از ضایعات خرچنگ،3بار استخراج با نسبت15برابر حلال به ضایعات با توان400وات به مدت6ثانیه میباشد که در نهایت مقدار رنگدانهی بدست آمدهµg/g25/0±07/1082می باشد و از ضایعات میگو3بار استخراج با نسبت15برابر حلال به ضایعات با توان600وات به مدت6ثانیه میباشد که در نهایت مقدار رنگدانهی استخراج شدهµg/g47/0± 25/1470بدست آمد. در مقایسه با روش مرسوم (خیساندن)،حداقل میزان استخراج رنگدانه های کاروتنوئیدی از ضایعات خرچنگ و میگو به ترتیب95و17برابر شده است. در نتیجه روش سطح پاسخ در بهینهسازی شرایطفرآیند، از روشهای موثر برای استخراج رنگدانههای کاروتنوئیدی از ضایعات خرچنگ و میگو می باشد.