نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی گروه شیلات و آبزیان دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان

2 کارشناس آزمایشگاه گروه شیلات و آبزیان دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان

چکیده

ماهیان هرز در مزارع پرورش شاه میگوی دریای خزر به عنوان رقبای غذایی محسوب می شوند که تولیدات استخر را به شدت کاهش می دهند. از این رو یک آزمایش برای دست یابی به مقدار مناسب پودرکنجاله بذر چای به عنوان یک آفت کش طبیعی ماهیان هرز، انجام شد. در این آزمایش پنج تیمار با مقادیر2، 4، 6، 8، 10 میلی گرم در لیتر (ppm) و یک تیمار شاهد و سه تکرار برای هریک ازتیمارها در نظرگرفته شد. تعداد 378 قطعه شاه میگوی جوان با میانگین وزنی 4 گرم به طور کاملاً تصادفی بین 18 مخزن فایبرگلاس حاوی400 لیتر آب توزیع شدند. به علاوه تعداد180 قطعه ماهی کاراس (Carassius carassius) با میانگین وزنی6/4 گرم به عنوان رقیب غذایی در کلیه مخازن بطور یکسان توزیع شدند. پودر کنجاله بذر چای ابتدا مطابق حجم هر مخزن(تیمار) اندازه گیری سپس در مخازن طبق مقادیر محاسبه شده توزیع شد. در مدت آزمایش با افزودن عصاره به هر تیمار، با غلظت های مورد نظر، علایم رفتاری ماهی ها مشاهده و میزان تلفات کل آنها در پایان زمان های مختلف پس از مجاورت ماهی با کنجاله بذر چای ثبت شد. به طور کلی تیمار 4 (8 میلی گرم/لیتر) با توجه به قیمت پودرکنجاله بذر چای و میزان کشندگی آن عملکرد مناسبی را برای از بین بردن ماهیان هرز در مخازن پرورش شاه میگوی دریای خزرنشان داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

A.O.A.C (Association of Official Analytical Chemists). 1990. 15th edition. Washington D.C.USA. 1230p.
Augustin JM, Kuzina V, Andersen SB, Bak S. 2011.  Molecular activities, biosynthesis and evolution of triterpenoid saponins, Phytochemistry. 72. Pp 435-457.
Bachere E, Miahle E, Rodriguez J. 1995. Identification of defence effectors in the haemmolymph of crustaceans with particular reference to the shrimp Penaeusjaponicus (Bate): prospects and application. Fish shellfish Immunol. 5. Pp 597-612.
Baticados MCL, Colo so RM & Duremdez RC. 1987. Histopathology of the chronic soft-shell syndrome in the tiger prawn Penaeusmonodon. Diseases of Aquatic Organisms. 3. Pp 13-28.
Bell T.A & Lightner DV. 1986. A Hand Book of Normal Penaeid Shrimp Histology. 114 pp. World Aquaculture Society, Baton Rouge, LA, USA.
Cannon JG, Burton RA, Wood SG, Owen NL. 2004. Naturally occurring fish poisons from plants. J Chem Educ. 81. Pp 1457
Chen JC, Chen KW. 1996. Hemolymph oxyhemocyanin, protein levels, acid-base balance, and ammonia and urea excretion of Penaeusjaponicas exposed to saponin at different salinity levels. Aquatic Toxicology.36. Pp 115-128.
Chen JC, Chen KW, Chen JM. 1996. Effects of saponin on survival, growth, molting and feeding of Penaeus japonicus juveniles. Aquaculture 144. Pp 165-175.
Finney DJ. 1971. Probit Analysis. Cambridge University Press.
Finney DJ. 1978. Statistical method in biological assay. Charles Griffin & Co.
Fracis G, Kreem Z, Makkar HPS, Becker K. 2002. The biological action of saponin in animal's systems; a review. British Journal of Nutrition; 88. Pp 587-605.
Holmblad T, Thornqvist PO, Soderhall K, Johansson MW. 1997. Identification and cloning of an integrin β subunit from hemocytes of the freshwater crayfish Pacifastacus leniusculus The Journal of Experimental Zoology; 277. Pp 255-61.
Hostettman K, & Marston A. 1995. Saponins (Chemistry and pharmacology of natural products), University Press, Cambridge.
Kensil, CR., 1996. Saponins as vaccine adjuvant. Critical reviews in therapeutic durg carrier systems; 13. Pp 1-55.
Khalil, A.H., T.A. El-Adawy, 1994. Isolation, identification and toxicity of saponin from different legumes, Food Chemistry, 50. Pp 197–201.
Minsalan CLO & Chiu YN. 1986. Effects of tea seed cake on selective elimination of finfish in shrimp ponds. In: Proceedings of the First Asian Fisheries Forum, J.I. Maclean, C.B. Dizon and L.Y. Hossilos (eds), Pp 79–82.
Misra S, Choudhary S & Hand Banenjee S. 1986. Evaluation of toxicity of mohua oil-cake and tarmarindseedhusk as fish toxicants. Environment and ecology, Pp 388-390.
Mosleh YY, Afifi M. 2014. Molecular, histological and biochemical effects of tea seed cake on hepatic and renal functions of Oreochromis niloticus, international conference on biological, chemical and environmental sciences. Pp 21-22.
Nagesh TS, Jayabalan N, Mohan C.V, Annappaswamy T.S & Anil T.M. 1999. Survival and histological alteration in juvenile tiger shrimp exposed to saponin. Pp 159-167.
20.Nath De DK, Sen PRD. 1987. Preliminary studies on tea seedcake as a fish toxicant. Indian Journal of Animal Science. 57. Pp 781–783.
Noverian HA. 2005. A study on different protein levels on growth indices (WG, RGR, FCR, FCE and PER) of Astacus leptodactylus (miniature size). Iranian journal of fisheries science. Vol 4. No 2.
Oleszek WA. 2002. Chromatographic determination of plant saponins, Journal of Chromatography A, 967. Pp 147–162.
Rao VP. 1987. ''Soft'' prawn syndrome and its control. 15 R and D Series for marine fishery resources and management. 6pp. Central Marine Fisheries Research Institute, Ernakulum, Cochin, India.
Rah HH, Baik SO & Han S.B. 1992. Chemical Composition of the Seed of the Korean Green Tea Plant (Camellia sinensis L.), J. Kor. Agric. Chem. Soc. 35. Pp 272–275.
Sahari MA, Ataii D & Hamedi M. 2004. Characteristics of Tea Seed Oil in Comparison with Sunflower and Olive Oils and Its Effect as a Natural Antioxidant, JAOCS, Vol. 81, No. 6.
Shanan H, Ying G. 1982. The comprehensive utilization of camellia fruits, Am. Camellia Yearbk, 37. Pp 104–107.
27. Sinha MK, Munshi JD. 2010.Eco-toxicology of biocidal plants: Mittal Publications.
Su BK, Chen JC. 2008. Effect of saponin immersion on enhancement of the immune response of white shrimp Lito penaeus vannamei and its resistance against Vibrio alginolytic us. Elsevier, Fish at shellfish Immunology.24. Pp 74-81.
Terazaki M, Tharnbuppa P & Nakayama Y. 1980. Eradication of predatory fishes in shrimp ponds by utilization of Thai tea seed. Aquaculture; 19. Pp 235–242.
The ministry of Jehad Agriculture. The vice ministry of Designing and Planning, Information and Statistic General office 1995.  Picture Identification Card Tea. Pajouhesh & sazandegi journal. No 2.
31. TRC. 1984. Organization Economic Cooperation and Development (OECD) guideline for testing of chimicals. Section 2. Effects on biotic systems. Pp 1-39.
32. Ullah S, Zorriehzahra MJ. 2015. Ecotoxicology: A Review of Pesticides Induced Toxicity in Fish. Advances in Animal and Veterinary Sciences. Vol 3. No 1. Pp 40-57.
33. Yazicioglu T, Karaali A & Goekcen J. 1997. Turkish Tea Oil and Tea Saponin, Fett Seifen Anstrichm. 79. Pp 115–120.
34. ZamaniKyasajmahaleh. HA, Hadavi M, Khoshkholgh MR.2007. Effects of different zeolite levels on growth indexes of juvenile freshwater crayfish (Astacus leptodactylus). Iranian journal of fisheries science. Vol 16. No 3. Pp 81-90.