نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسنده

گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

چکیده

گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea) از خانواده گل مروارید، یکی از داروهای گیاهی مورد استفاده در کشور­های مختلف است. این مطالعه به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف عصاره سرخارگل در جیره غذایی بر رشد و وضعیت دفاع آنتی اکسیدانی در ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss) انجام شد. تعداد 360 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن 0/2­±­6/25 گرم، در چهار گروه آزمایشی شامل یک گروه شاهد و سه گروه تجربی تقسیم شدند که عصاره سرخارگل به جیره غذایی آنها با دوزهای 0/5، 1 و 2 میلی‌گرم بر کیلوگرم افزوده شد. پس از 8 هفته آزمایش، پارامترهای رشد و شاخص ­های دفاع آنتی اکسیدانی شامل کاتالاز پلاسما، سوپراکسید دیسموتاز و فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز در بافت خون اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که عصاره سرخارگل بر برخی از شاخص‌های رشد تأثیر می‌گذارد به گونه ­ای که شاخص های نرخ تبدیل خوراک و ضریب شرایط اختلاف معنی نشان نمی دهند ولی میانگین شاخص نرخ رشد ویژه در تیمار تغذیه شده با دوز 2 گرم بر کیلوگرم عصاره گیاه سرخار گل، به طور معنی داری بیشتر از سایر دوزهای آزمایشی بود. همچنین فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز تحت تأثیر عصاره گیاه سرخارگل در تیمارهای مختلف با هم تفاوت معنی داری نشان داد (p≤0.05).

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Aebi, H., 1984. Catalase in vitro. Methods in enzymology ,(Vol. 105, pp. 121-126). Academic press.
Alishahi, M., Ranjbar, M.M., Ghorbanpour, M., Mesbah, M. and Razi Jalali, M. 2010. Effects of dietary Aloe vera on some specific and nonspecific immunity in the common carp (Cyprinus carpio). International Journal of Veterinary Research, 4, pp.189-195.
Aly, S.M., Mohamed, M.F. and John, G., 2008. Effect of probiotics on the survival, growth and challenge infection in Tilapia nilotica (Oreochromis niloticus). Aquaculture research39(6), pp.647-656.
Bruneton, J., 1995. Pharmacognosy, phytochemistry, medicinal plants. Lavoisier publishing.
Chen, Y.J., Liu, Y.J., Tian, L.X., Niu, J., Liang, G.Y., Yang, H.J., Yuan, Y. and Zhang, Y.Q., 2013. Effect of dietary vitamin E and selenium supplementation on growth, body composition, and antioxidant defense mechanism in juvenile largemouth bass (Micropterus salmoide) fed oxidized fish oil. Fish physiology and biochemistry39, pp.593-604.
Dalby-Brown, L., Barsett, H., Landbo, A.K.R., Meyer, A.S. and Mølgaard, P., 2005. Synergistic antioxidative effects of alkamides, caffeic acid derivatives, and polysaccharide fractions from Echinacea purpurea on in vitro oxidation of human low-density lipoproteins. Journal of Agricultural and Food Chemistry53(24), pp.9413-9423.
Facino, R.M., Carini, M., Aldini, G., Marinello, C., Arlandini, E., Franzoi, L., Colombo, M., Pietta, P. and Mauri, P., 1993. Direct characterization of caffeoyl esters with antihyaluronidase activity in crude extracts from Echinacea angustifolia roots by fast atom bombardment tandem mass spectrometry. Farmaco (Societa chimica italiana: 1989)48(10), pp.1447-1461.
Halliwell, B. and Gutteridge, J.M.C., 1989. Free radicals in biology and medicine, 2nd edn. Clarendon.
Heidarieh, M., Mirvaghefi, A.R., Sepahi, A., Sheikhzadeh, N., Alishahbazfar, A. and Akbari, M., 2013. Effects of dietary Aloe vera on growth performance, skin and gastrointestine morphology in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences13(2).
Huang, J., Tian, L., Wu, X., Yang, H. and Liu, Y., 2010. Effects of dietary riboflavin levels on antioxidant defense of the juvenile grouper Epinephelus coioides. Fish physiology and biochemistry36(1), pp.55-62.
Hu, C. and Kitts, D.D., 2000. Studies on the antioxidant activity of Echinacea root extract. Journal of Agricultural and Food chemistry48(5), pp.1466-1472.
Kodama, K., Hirayama, A. And Komamura, K., 1989. Human plasma superoxide dismutase (SOD) activity on reperfusion injury with successful thrombolysis in acute myocardial infarction. Japanese Journal of Medicine28(2), pp.202-206.
Kumar, K.M. and Ramaiah, S., 2011. Pharmacological importance of Echinacea purpurea. International Journal of Pharma and Bio Sciences2(4), pp.304-314.
Lawless, J., 2000. The chemical composition of Aloe vera. Aloe vera natural wonder cure, pp.161-171.
Livingstone, D.R., 2001. Contaminant-stimulated reactive oxygen species production and oxidative damage in aquatic organisms. Marine pollution bulletin42(8), pp.656-666.
Mesbah, M., Alishahi, M., Saberi Afshar, F. and Mohammadian, B., 2014. Histopathological study of the influence of Aloe vera extract on wound healing in common carp (Cyprinus carpio). Iranian Veterinary Journal9(4), pp.105-112.
Nasir, Z., 2009. Comparison of effects of Echinacea purpurea juices and Nigella sativa seeds on performance, some blood parameters, carcass and meat quality of broilers.
Rininger, J.A., Kickner, S., Chigurupati, P., McLean, A. and Franck, Z., 2000. Immunopharmacological activity of Echinacea preparations following simulated digestion on murine macrophages and human peripheral blood mononuclear cells. Journal of Leukocyte Biology68(4), pp.503-510.
Mishima, S., Saito, K., Maruyama, H., Inoue, M., Yamashita, T., Ishida, T. and Gu, Y., 2004. Antioxidant and immuno-enhancing effects of Echinacea purpurea. Biological and Pharmaceutical Bulletin27(7), pp.1004-1009.
Oskoii, S.B., Kohyani, A.T., Parseh, A., Salati, A.P. and Sadeghi, E., 2012. Effects of dietary administration of Echinacea purpurea on growth indices and biochemical and hematological indices in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings. Fish physiology and biochemistry38, pp.1029-1034.
Paglia, D.E. and Valentine, W.N., 1967. Studies on the quantitative and qualitative characterization of erythrocyte glutathione peroxidase. The Journal of laboratory and clinical medicine70(1), pp.158-169.
Przybilla, P. and Wei, J.B., 1998. Pflanzliche Futterzusatzstoffe in der Schweinemast. Die Mastleistung natürlich verbessern, DGS Magazin40, pp.52-57.
Tesfamariam, B., 1994. Free radicals in diabetic endothelial cell dysfunction. Free Radical Biology and Medicine16(3), pp.383-391.
Trenzado, C., Hidalgo, M.C., García-Gallego, M., Morales, A.E., Furné, M., Domezain, A., Domezain, J. and Sanz, A., 2006. Antioxidant enzymes and lipid peroxidation in sturgeon Acipenser naccarii and trout Oncorhynchus mykiss. A comparative study. Aquaculture254(1-4), pp.758-767.