نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بندرعباس، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، بندرعباس، ایران

2 گروه زیست‌شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، ایران

3 مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، بندرعباس، ایران

4 گروه مهندسی پلیمر-دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری‌های پیشرفته، کرمان، ایران

چکیده

ماکروجلبک‌ها در بسیاری از کشورها به‌عنوان غذای دریایی و نیز ذخیره غذایی جهت استحصال مواد شیمیایی مفید، نظیر مواد افزودنی زیست‌فعال مورد توجه می‌باشند. در مطالعه حاضر، با هدف ارزیابی خواص زیستی، تعیین ترکیبات کاروتنوئیدی، فنلی، فلاونوئیدی، سنجش فعالیت ضد اکسیدانی عصاره‌های آلی استحصال شده از گونه‌های ماکروجلبک‌ قرمز Gracilariopsis persica و Hypnea flagelliformis در غلظت 3 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر به روش‌های سنجش قدرت احیاکنندگی آهن (FRP)، ظرفیت ضد اکسیدانی کل (TAC) و نیز فعالیت ضد باکتریایی این عصاره‌ها مطالعه گردید. عصاره اتیل‌استاتی در دو ماکروجلبک و عصاره N‌هگزانی در ماکروجلبک Gp. persica، دارای بیش‌ترین میزان قدرت احیا‌کنندگی می‌باشند که در قیاس با آسکوربیک اسید (استاندارد)، فعالیت کم‌تری را نشان داده‌اند و فعالیت ضد اکسیدانی کل عصاره‌ی اتیل‌استاتی ماکروجلبک‌ها بیش‌ترین فعالیت را نشان داد. بیش‌ترین میزان محتوای ترکیبات فنل و فلاونوئید متعلق به عصاره‌ی متانولی ماکروجلبک‌ Gp .persica، به‌ترتیب (01/0±12/45) و (007/0±28/2) میلی‌گرم استاندارد بر گرم وزن خشک بوده در حالی‌که H. flagelliformis واجد بیش‌ترین میزان کاروتنوئید (06/0±17) میلی‌گرم بر صد گرم وزن تر است. به‌علاوه عصاره‌های N‌هگزانی Gp. persica در برابر سویه P. aeruginosa و اتیل‌استاتی H. flageliformis در مقابل سویه E. coli واجد فعالیت ضد باکتریایی و عصاره متانولی فاقد اثر مشاهده گردید. در یک قیاس کلی هر چند طبق نتایج، خاصیت ضد اکسیدانی و ضد باکتریایی گونه‌های مورد مطالعه کمتر از استاندارد محاسبه گردید، اما می‌توان ماکروجلبک‌های Gp. persica و H. flagelliformis را به‌عنوان گونه‌های واجد خواص زیستی ایمن معرفی نموده و با نظر به وفور آن‌ها، جهت مصارف داروئی و مکمل‌های تغذیه‌ای مورد بهره‌برداری واقع گردند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Al-Saif SS., Abdel-Raouf N., El-Wazanani HA. and Aref IA. 2014. Antibacterial substances from marine algae isolated from Jeddah coast of Red sea, Saudi Arabia. Saudi J Biol Sci. 21(1): 57-64.
Amsler CD. and Fairhead VA. 2005. Defensive and sensory chemical ecology of brown algae. Adv Bot Res. 43: 1-91.
Arnon DI. 1949. Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiol. 24(1): 1.
Athukorala Y., Lee KW., Kim SK. and Jeon YJ. 2007. Anticoagulant activity of marine green and brown algae collected from Jeju Island in Korea. Biores Technol. 98(9): 1711-1716.
Bahorun T., Gressier B., Trotin F., Brunet C., Dine T., Luyckx M., Vasseur J., Cazin M., Cazin J. and Pinkas M. 1996. Oxygen species scavenging activity of phenolic extracts from hawthorn fresh plant organs and pharmaceutical preparations. Arzneim Forsch. 46(11): 1086-1089.
Bauer A., Kirby W., Sherris JC. and Turck M. 1966. Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. Am J Clinic Pathol.45(4):493.
Bellorin AM., Buriyo A., Sohrabipour J., Oliveira MC. and Oliveira EC. 2008. Gracilariopsis Mclachlaniisp. Nov. Andgracilariopsis persicasp. Nov. Of the Gracilariaceae (Gracilariales, Rhodophyceae) from the Indian Ocean. J Phycol. 44(4): 1022-1032.
Benkendorff K., Davis AR., Rogers CN. and Bremne, JB. 2005. Free fatty acids and sterols in the benthic spawn of aquatic molluscs, and their associated antimicrobial properties. J Exp Mar Biol Ecol. 316(1): 29-44.
Chandini SK., Ganesan P. and Bhaskar N. 2008. In vitro antioxidant activities of three selected brown seaweeds of India. Food Chem. 107(2): 707-713.
Chinnadurai S. and Kalyanasundaram G. 2013. Estimation of major pigment content in seaweeds collected from Pondicherry coast. Int J Sci Tech. 9(1): 522-525.
Connan S., Deslandes E. and Gall EA. 2007. Influence of day–night and tidal cycles on phenol content and antioxidant capacity in three temperate intertidal brown seaweeds. JExp Mar Biol Ecol. 349(2): 359-369.
El Gamal AA. 2010. Biological importance of marine algae. Saudi Pharm J. 18(1): 1-25.
Ganesan P., Kumar CS. and Bhaskar N. 2008. Antioxidant properties of methanol extract and its solvent fractions obtained from selected Indian red seaweeds. Biores Technol. 99(8): 2717-2723.
Gohari AR., Hadjiakhoondi A., Sadat-Ebrahimi E., Saeidnia S. and Shafiee A. 2005. Cytotoxic terpenoids from Satureja macrantha CA Mey. DARU J Pharm Sci. 13(4): 177-181.
Hanson JR. 2003. Natural products: the secondary metabolites. Royal Society of Chemistry. Vol. 17.
Heidari M., Zolgharnine H., Sakhaei N., Mirzaei A., movahedinia A.  2015. Antioxidant capacity and phenolic and flavonoid content of macro algae in the
northern coasts of the Persian Gulf in Bushehr province.  J Mar Sci Tech. 14(2):54-45.
Jeliani ZZ., Yousefzadi M., Sohrabipour J. and Toiserkani H. 2017. Growth, phytochemicals, and optimal timing of planting Gracilariopsis persica: an economic red seaweed. J Appl Phycol. 1-9.
Kirk J. and Allen R. 1965. Dependence of chloroplast pigment synthesis on protein synthesis: effect of actidione. Biochem Biophys Res Commun. 21(6): 523-530.
Kohen R. and Nyska A. 2002. Invited review: Oxidation of biological systems: oxidative stress phenomena, antioxidants, redox reactions, and methods for their quantification. Toxicol pathol. 30(6): 620-650.
Kumar KS., Ganesan K. and Rao PVS. 2008. Antioxidant potential of solvent extracts of Kappaphycus alvarezii (Doty) Doty–An edible seaweed. Food Chem. 107(1): 289-295.
Matsukawa R., Dubinsky Z., Kishimoto E., Masaki K., Masuda Y., Takeuchi T., Chihara M., Yamamoto Y., Niki E. and Karube I. 1997. A comparison of screening methods for antioxidant activity in seaweeds. J Appl Phycol. 9(1): 29-35.
Mitsuda H. 1966. Antioxidative action of indole compounds during the autoxidation of linoleic acid. Eiyo shokuryo. 19: 210-221.
Mochtar AH., Parawansa I., Ali MSS., Jusoff K., Reta R., Astuti SD., Azis N. and Muchdar A. 2013. Effects of Harvest Age of Seaweed on Carragenan Yield and Gel Strength. World Appl Sci J. 26:13-16.
National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS). 1997. Performance standards forantimicrobial disk susceptibility test. 6th edition. Approved Standard. M 100-A6. Wayne, Pensylvania, USA.
Oh JK., Drumright R., Siegwart DJ. and Matyjaszewski K. 2008. The development of microgels/nanogels for drug delivery applications. Prog Polym Sci.33(4): 448-477.
Oranday M., Verde M., Martinez-Lozano S. and Waksman N. 2004. Active fractions from four species of marine algae. Phyton (Buenos Aires). 73: 165-170.
Peschel W., Sánchez-Rabaneda F., Diekmann W., Plescher A., Gartzía I., Jiménez D., Lamuela-Raventos R., Buxaderas S. and Codina C. 2006. An industrial approach in the search of natural antioxidants from vegetable and fruit wastes. Food Chem. 97(1): 137-150.
Plaza M., Cifuentes A. and Ibáñez E. 2008. In the search of new functional food ingredients from algae. Trends Food Sci Technol. 19(1): 31-39.
Safari P., Rezaei M., Shaviklo AR., garmsiri A., Babakhani A. 2015. In vitro antioxidative activity and total phenolic content etermination of two Persian Gulf seaweed species Chaetomorpha sp and Colpomenia sinuosa. J Mar Sci Tech. 14(1):64-77.
Seenivasan R., Indu H., Archana G. and Geetha S. 2010. The antibacterial activity of some marine algae from south east coast of India. J Phar Res. 8: 1907-1912.
Singleton V. and Rossi JA. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am J Enol Viticult. 16(3): 144-158.
Sohrabipour J., Nejadsatari T., Assadi M. and Rabei R. 2004. The marine algae of the southern coast of Iran, Persian Gulf, Lengeh area. Iran Journ Bot. 10(2): 83-93.
Sohrabipour J. and Rabei R. 2008. Rhodophyta of Oman Gulf (South East of Iran). Iran Journ Bot. 14(1): 70-74.
Toyosaki T. and Iwabuchi M. 2009. New antioxidant protein in seaweed (Porphyra yezoensis Ueda). Int J Food Sci Nutr. 60(sup2): 46-56.
Valente LMP., Rema P., Ferraro V., Pintado M., Sousa-Pinto I., Cunha LM., Oliveira MB. and Araújo M. 2015. Iodine enrichment of rainbow trout flesh by dietary supplementation with the red seaweed Gracilaria vermiculophylla. Aquaculture. 446: 132-139.
Volk RB. 2006. Antialgal activity of several cyanobacterial exometabolites. J Appl phycol. 18(2): 145-151.
Yoshida M. 1959. Naphthaquinone pigments in Psammechinus miliaris (Gmelin). J Mar Biol Assoc U. K. 38(03): 455-460.
Yousefzadi M., Riahi-Madvar A., Hadian J., Rezaee F., Rafiee R. and Biniaz M. 2014. Toxicity of essential oil of Satureja khuzistanica: In vitro cytotoxicity and anti-microbial activity. J Immunotoxicol. 11(1): 50-5.
Zubia M., Robledo D. and Freile-Pelegrin Y. 2007. Antioxidant activities in tropical marine macroalgae from the Yucatan Peninsula, Mexico. J Appl Phycol. 19(5): 449-458.