نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران

2 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران.

3 قطب بهداشت و بیماری‌های ماهیان گرمابی، اهواز، ایران.

4 گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

5 گروه زیست دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران.

10.22113/jmst.2022.351550.2485

چکیده

هدف از مطالعه حاضر،  بررسی اثرات 3 پروبیوتیک تجاری (Bio-Aqua®، Bio-Aqua pond® و مولتی بهسیل 100) بر شاخص های رشد، تغذیه و شاخص های بیوشیمیایی لاشه بچه ماهی انگشت قد کپور معمولی بوده است. به این منظور، تعداد 210 قطعه بچه ماهی کپورمعمولی (با میانگین وزن: 20/0±9/6 گرم و طول 0/32±12/9 سانتی متر) بصورت تصادفی در 7 تیمار، کنترل (شاهد): غذای تجاری،T1 : غذای تجاری + 0/2 گرم پروبیوتیک @ Bio-Aqua، T2: غذای تجاری + 0/1 گرم پروبیوتیک @ Bio-Aqua ، T3 غذای تجاری + 0/002 گرم در لیتر @ Bio-Aqua pond بصورت محلول در آب تانک ، T4 : غذای تجاری +001 /0 گرم پروبیوتیک در لیتر@ Bio-Aqua pond بصورت محلول در آب تانک، T5: غذای تجاری + 0/2 گرم پروبیوتیک مولتی بهسیل 100، T6: غذای تجاری + 0/1 گرم پروبیوتیک مولتی بهسیل 100) و هر تیمار در 3 تکرار و در هر تکرار 10 قطعه ماهی توزیع گردیدند. پروبیوتیک های تجاری مورد نظر به غذای تجاری مخصوص ماهی کپور، اضافه گردیده و تغذیه ماهیان بر اساس درصد وزن بدن به مدت 60 روز صورت پذیرفت. بر اساس نتایج حاصل، استفاده از پروبیوتیک های تجاری Bio-Aquaو مولتی بهسیل 100، باعث اثرات مثبت بر پارامترهای رشد و تغذیه ماهی کپور معمولی گردید، هر چند استفاده از 0/1 گرم پرو‌بیوتیک در هر کیلوگرم جیره غذایی ماهیان کپور معمولی منجر به بهبود رشد گردید، اما افزایش میزان این پرو‌بیوتیک در سطح 0/2 گرم بر کیلوگرم منجر به ایجاد اثرات منفی روی عملکرد رشد شد. استفاده ازپروبیوتیک تجاری مولتی بهسیل 100، مورد مطالعه در این تحقیق موجب ایجاد اثرات مثبت بر ماهیان کپور معمولی گردید. به صورتی که بهترین کارایی روی عملکرد رشد و ترکیب بدن در جیره غذایی حاوی پروبیوتیک مولتی بهسیل 100، (0/1 گرم بر کیلوگرم غذای پایه و 0/2 گرم بر کیلوگرم غذای پایه) دیده شد. لذا می‌توان نتیجه گیری نمود استفاده از پروبیوتیک مولتی بهسیل 100، و پروبیوتیک Bio-Aqua اثرات مطلوبی بر ماهی کپور معمولی داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Abid, A., Davies, S.J., Waines, P., Emery, M., Castex, M., Gioacchini, G., Carnevali, O., Bickerdike, R., Romero, J. and Merrifield, D.L., 2013. Dietary synbiotic application modulates Atlantic salmon (Salmo salar) intestinal microbial communities and intestinal immunity. Fish & shellfish immunology35(6), pp.1948-1956. DOI: 10.1016/j.fsi.2013.09.039
Afrilasari, W. and Meryandini, A. 2016. Effect of probiotic Bacillus megaterium PTB 1.4 on the population of intestinal microflora, digestive enzyme activity and the growth of catfish (Clarias sp.). HAYATI Journal of Biosciences. 23(4), pp.168-172. DOI: doi.org/10.1016/j.hjb.2016.12.005
Alizadeh Nozari, M. and Shapoori, M., 2017. Effects of dietary alphamion probiotic on growth, hematological indices and proximate composition of Huso huso. Iranian Scientific Fisheries Journal; 26 (4), pp.151-159. (In Persian). DOI: 10.22092/isfj.2017.113935
Avella, M.A., Olivotto, I., Silvi, S., Place, A.R. and Carnevali, O., 2010. Effect of dietary probiotics on clownfish: a molecular approach to define how lactic acid bacteria modulate development in a marine fish. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology298(2), pp. R359-R371. DOI: 10.1152/ajpregu.00300.2009
Aubin, J., Gatesoupe, F.J., Labbé, L. and Lebrun, L., 2005. Trial of probiotics to prevent the vertebral column compression syndrome in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum). Aquaculture Research36(8), pp.758-767. DOI: doi.org/10.1111/j.1365-2109.2005.01280.x
Baesi, F., Aberomandu, A., Ziaee nejad, S., Javaheri Baboli, M., 2017. Effects of commercial probiotic Lactobacillus on survival and growth parameters and nutritional indexes of common carp (Cyprinus carpio). Journal of Aquaculture Development.;10(4), pp. 39-49. (In Persian) http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-137-en.html
Bahi, A., Guardiola, F. A., Messina, C., Mahdhi, A., Cerezuela, R., Santulli, A. and Esteban, M. A., 2017. Effects of dietary administration of fenugreek seeds, alone or in combination with probiotics, on growth performance parameters, humoral immune response and gene expression of gilthead seabream (Sparus aurata L.). Fish and Shellfish Immunology. 60, pp.50-58. DOI: 10.1016/j.fsi.2016.11.039
Balcázar, J.L., De Blas, I., Ruiz-Zarzuela, I., Cunningham, D., Vendrell, D. and Múzquiz, J.L., 2006. The role of probiotics in aquaculture. Veterinary Microbiology, 114(3-4), pp.173-186. DOI: 10.1016/j.vetmic.2006.01 .009
Cherbut, C., Aube, A.C., Blottiere, H.M. and Galmiche, J.P., 1997. Effects of short-chain fatty acids on gastrointestinal motility. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 32(sup222), pp.58-61. DOI: 10.1080/00365 521.1997.11720720.
Dawood, M.A.O. and Koshio, S., 2016. Recent advances in the role of probiotics and prebiotics in carp aquaculture: A review. Recent Aquaculture. 454, pp. 243–251. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2015.12.033
Dennis, E.U. and Uchenna, O.J. 2016. Use of probiotics as first feed of larval African catfish Clarias gariepinus (Burchell 1822). Annual Research and Review in Biology. 9(2), pp.1. DOI: 10.9734/ARRB/2016/23537
Dimitroglou, A., Reynolds, P., Ravnoy, B., Johnsen, F., Sweetman, J.W., Johansen, J. and Davies, S.J., 2011. The effect of mannan oligosaccharide supplementation on Atlantic salmon smolts (Salmo salar L.) fed diets with high levels of plant proteins. Journal of Aquaculture Research and Development, 1(011). DOI: 10.4172/2155-9546.S1-011
Faghani Langroudi, H., 2010. Comparison of Protoxin and Primalac commercial probiotics in the growth and survival of Caspian common carp (carpio Cyprinus). Magazine Marine Biology, Islamic Azad University, Ahvaz Branch, 2(6), pp. 65-74. (In Persian) http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-130-en.html
Ghashghaei, R., Layegh, M. 2004. Probiotics, Novin Technology in Aquaculture, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Naghsh Mehr Publisher, Tehran, Pp.: 88. (In Persian).
Ghobadi, Sh., Tavakoli, H. and Majazi Amiri, B., 2014. Effects of different levels of Bactocel probiotic on some indicators of growth, survival and body composition of common carp fry (Cyprinus carpio). Journal of Aquaculture Development, 8(4), pp.77-87. (In Persian) http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-41-en.html.
Gibson, G.R. and M.B. Roberfroid, 1995. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics, Journal of Nutrition, 125, pp. 1401-1412. DOI: 10.1093/jn/125.6.1401.
Gomez-Gil, B., Roque, A. and Turnbull, J.F., 2000. The use and selection of probiotic bacteria for use in the culture of larval aquatic organisms. Aquaculture191(1-3), pp.259-270. DOI: 10.1016/S0044-8486(00)00431-2.
Ghosh, K., Sen, S.K. and Ray, A.K., 2003. Supplementation of an isolated fish gut bacterium, Bacillus circulans, in formulated diets for rohu, Labeo rohita, fingerlings. ….. Journal of AquacultureBamidgeh, 55, DOI: 10.46989/001c.20335.
Hoseinifar, S.H., Esteban, M.Á., Cuesta, A. and Sun, Y.Z., 2015. Prebiotics and fish immune response: a review of current knowledge and future perspectives. Reviews in Fisheries Science and Aquaculture23(4), pp.315-328. DOI: 10.1080/23308249.2015.1052365.
Irianto, A. and Austin, B., 2002. Use of probiotics to control furunculosis in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Journal of fish diseases25(6), pp.333-342. DOI: 10.1046/j.1365-2761.2002.00375.x.
Kangombe, J., Likongwe, J.S., Eda, H. and Mtimuni, J.P., 2007. Effect of varying dietary energy level on feed intake, feed conversion, whole-body composition and growth of Malawian tilapia, Oreochromis shiranus– Boulenger, Aquaculture Research, 38, pp.373-380. DOI: 10.1111/j.1365-2109.2007.01676.x.
Keyvanshokooh, S., Salimi Khorshidi, N., Salati, A.P., Zakeri, M., Mahmoudi, N. and Tahmasebi-Kohyani, A., 2012. Effects of Dietary Nucleotide Levels on Body Composition of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fingerlings. Journal of Oceanography, 3 (9), pp.41-46. (In Persian).http://joc.inio.ac.ir/artic le-1-107-fa.html.
Maradonna, F., Gioacchini, G., Falcinelli, S., Bertotto, D., Radaelli, G., Olivotto, I. and Carnevali, O., 2013. Probiotic supplementation promotes calcification in Danio rerio larvae: a molecular study. PloS one8(12), p. e83155. DOI: 10.1371/journ al.pone.0083155.
Medina, I., Sacchi, R. and Aubourg, S.P., 1995. A 13C‐NMR study of lipid alterations during fish canning: Effect of filling medium. Journal of the Science of Food and Agriculture, 69(4), pp.445-450. DOI: 10.1002/jsfa.2740690407.
Merrifild, D.L., Dimitroglou, A., Foey, A., Davies, S.J., Baker, R.T.M. and Bogwald, J., 2010. The current status and future focus of probiotic and prebiotic applications for salmonids. Aquaculture, 302(1), pp.18. 13. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2010.02.007.
Moghimi Haji, S., 2013. The effect of different levels of Max-A prebiotic on growth indicators, survival and carcass composition in Kale (Rutilus rutilus) fry. Master's thesis, Islamic Azad University, Babol branch. (In Persian)..
Mohammadi Arani, M., Safari, O., Allame, S.K., Asadollah Nasrabadi, S., Mohammadi, M.J., Ashouri, G., Dorafshan, S., Ahmadnia, H., Abasi, M.R. and Ganjoor, M.S., 2021. Effect evaluation of Pediococcus acidilactici (Bactocell) as a probiotic dietary supplementation, on growth performance, intestine microbiota and skin mucus bactericidal response in zebra fish (Danio rerio). Journal of Ornamental Aquatics, 8 (2), pp. 15-25. (In Persian). http://ornamentala quatics.ir/article-1-254-en.html.
Monroy, D.M.C., Castro, B.T., Fernández, P.F.J., Mayorga, R.L., Herrera, G.H. and Cortés, S.S., 2012. Bacteria with probiotic capabilities isolated from the digestive tract of the Ornamental fish Pterophyllum scalare. En:probiotic in animals. Everlon Cid Rigobelo (Ed.). Zagreb, Croacia. 284. DOI: 10.5772/45954.
Morshedi, V., Nafisi Bahabadi, M., Azodi, m., Modaresi, m., Cheraghi, A. 2015. Effects of dietary probiotic (Lactobacillus plantarum) on body composition, serum biochemical parameters and liver enzymes of Asian sea bass (Lates calcalifer, Bloch 1790). Journal of Marine Science and Technology, 14(2), pp. 1-14. (In Persian). Doi:10.22113/jmst.2015.8 579.
Nasrollahzadeh, A., Alaf Noveirian, H., 2014. The effect of different level of reed plant root (Phragmites australis) as a supplementary food component on growth and feed efficiency of young common carp (Cyprinus carpio)Journal of Animal Research (Iranian Journal of Biology), 26(4), pp. 490-497. (In Persian). DOI: 20.1001.1.23832614.1392.26. 4.14.1.
Razavi Shirazi, H., 2010. Technology of marine products - Processing science (2). Naqsh Mehr Publications, 292 p. (In Persian).
Ringo, E., Olsen, R.E., Gifstad, T.Ø., Dalmo, R.A., Amlund, H., Hemre, G.I. and Bake, A.M. 2010. Prebiotics in aquaculture: a review. Aquaculture Nutrition, 16, pp.117-136. DOI: 10.1111/j.1365-2095.2009.00731.x.
Soltani, M., Ghosh, K., Hoseinifar, S.H., Kumar, V., Lymbery, A.J., Roy, S. and Ringø, E., 2019. Genus Bacillus, promising probiotics in aquaculture: aquatic animal origin, bio-active components, bioremediation and efficacy in fish and shellfish. Reviews in Fisheries Science and Aquaculture27(3), pp.331-379. DOI: 10.1080/23308249.2019.1597010.
Standen, B.T., Peggs, D.L., Rawling, M.D., Foey, A., Davies, S.J., Santos, G.A. and Merrifield, D.L. 2015. Dietary administration of a commercial mixed-species probiotic improves growth performance and modulates the intestinal immunity of tilapia, Oreochromis niloticus. Fish and Shellfish Immunology, 49, pp.427-35. DOI: 10.1016/j.fsi.2015.11.037.
Valipour, A.R., Hamedi Shahraki, N. and Abdollahpour biria, H., 2018. Effects of probiotic (Pediococcus acidilactici) on growth and survival of kutum (Rutilus kutum) fingerlings. Iranian Journal of Fisheries Sciences, 17(1), pp. 35-46. http://jifro.ir/a rticle-1-3267-en.html.
Verschuere, L., Rombaut, G., Sorgeloos, P. and Verstraete, W., 2000. Probiotic bacteria as biological control agents in aquaculture. Microbiology and Molecular Biology Reviews, pp. 655–671. DOI: 10.1128/mm br.64.4.655-671.2000.
Yamashita, M. M., Pereira, S. A. and Cardoso, L., 2017. Probiotic dietary supplementation in Nile tilapia as prophylaxis against streptococcosis. Aquaculture Nutrition. 23(6), pp. 1-9. DOI:  10.1111/anu.12498.
Zavarei, M., Akrami, R. and Chitsaz, H., 2013. Effect of supplementary Synbiotic food on growth, survival, body composition and resistance to salt stress in baby Roach (Rutilus rutilus). Master's thesis, Islamic Azad University, Azadshahr Branch, Iran. (In Persian).