TY - JOUR ID - 55916 TI - بررسی تغییرات پارامترهای متابولیسم انرژی در مغز ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در طول مراحل ابتدایی دوره پرورش JO - مجله علوم و فنون دریایی JA - JMST LA - fa SN - 2008-8965 AU - رحیمی, محمد AU - موسوی, سید محمد AU - یاوری, وحید AU - رضایی, آناهیتا AD - گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران AD - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 19 IS - 2 SP - 42 EP - 51 KW - متابولیسم انرژی KW - قزل‌آلای رنگین کمان KW - مغز DO - 10.22113/jmst.2018.101349.2068 N2 - جهت بررسی تغییرات متابولیسم انرژی در مغز ماهیان قزل آلا در طول دوره پرورش از بچه ماهیان قزل آلا از متوسط وزن 15/0±35/1 به مدت 7 ماه نمونه گیری بعمل آمد. برای این منظور طی دوازده مرحله نمونه برداری به صورت کاملا تصادفی از ماهیان (7 نمونه هر 8 روز یکبار، 3 نمونه هر دو هفته یکبار،2 نمونه هر یک ماه یکبار)، بافت مغز برای تعیین غلظت‌های گلیکوژن، گلوگز، لاکتات، لاکتات دهیدروژناز، پیرووات کیناز، گلوگز 6 فسفاتاز استخراج و در تانک ازت مایع نگهداری و به آزمایشگاه انتقال یافت. نتایج نشان داد که در طی دوره نمونه برداری، تغییرات معنی‌داری در میزان متابولیت‌های مورد سنجش مشاهده شد، به‌طوری‌که غلظت گلیکوژن و لاکتات دارای یک شیب افزایشی نسبت به افزایش سن ماهی بودند ولی غلظت گلوگز از یک شیب افزایشی تبعیت نکرد و در مرحله هفتم نمونه‌برداری، کمترین مقدار گلوگز در مغز مشاهده شد. غلظت‌ آنزیم‌های دخیل در متابولیسم انرژی نیز نوسانات را در طی مراحل نمونه گیری نشان دادند و یک روند افزایشی در میزان هر 3 آنزیم مورد سنجش مشاهده گردید. در پایان می‌توان چنین نتیجه‌گیری نمود که عوامل محیطی، تغذیه‌ای و همچنین میزان متفاوت نیاز ماهی به انرژی در زمان‌های مختلف روی میزان متابولیت‌ها و آنزیم‌های دخیل در متابولیسم انرژی تاثیرگذار می باشد. هرچند که با افزایش سن ماهی میزان تولید این متابولیت ها افزایش نشان داده و بر متابولیسم انرژی در مغز نیز تاثیر خود را می گذارند. UR - https://jmst.kmsu.ac.ir/article_55916.html L1 - https://jmst.kmsu.ac.ir/article_55916_ebb653fc36e91e5d1ce141316c92479f.pdf ER -