TY - JOUR ID - 33866 TI - مطالعه هیستولوژیک و هیستومورفومتریک حباب روده‌ای ماهی شیربت Barbus grypus JO - مجله علوم و فنون دریایی JA - JMST LA - fa SN - 2008-8965 AU - مروتی, حسن AU - خاکساری مهابادی, محمود AU - مصباح, مهرزاد AU - هادی جعفری, مهدی AD - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران AD - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز AD - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد بافت شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 16 IS - 4 SP - 45 EP - 55 KW - بافت شناسی KW - حباب روده‌ای KW - هیستومورفومتری KW - شیر‌بت DO - 10.22113/jmst.2016.33866 N2 - ماهی شیربت یکی از ماهیان بومی استان خوزستان می‌باشد که از گونه‌های با پراکنش وسیع در رودخانه‌های استان خوزستان می‌باشد. این ماهی فاقد معده بوده و به دلیل باریک بودن فضای روده و عدم امکان ذخیره مواد غذایی، قسمت قدامی روده به طور ثانویه متسع شده و حباب روده‌ای نامیده می‌شود. شناخت ساختار بافت‌ شناسی حباب روده‌ای در این گروه از ماهیان می‌تواند کمک شایانی به چگونگی تغذیه جهت توسعه پرورش این نوع از ماهی بنماید. در این مطالعه 10عدد ماهی شیر‌بت بالغ از هر دو جنس با میانگین وزنی g 52/60 25±/354 و میانگین طولی cm 16/4 ± 25/36 انتخاب شده و پس از آسان‌کشی، حباب روده‌ای آن‌ها جدا شده و نمونه‌هایی به ضخامت cm 5/0 تهیه و در محلول فیکساتیو بوئن قرار داده شد و پس از طی مراحل معمول تهیه مقاطع بافتی، برش و رنگ‌آمیزی H&E وPAS با لنز Dino lite و نرم افزار Dino capture قسمت های مختلف اندازه‌گیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که تعداد سلول‌های جامی از ابتدا به سمت انتهای حباب روده‌ای افزایش می یابد. و ارتفاع بافت پوششی در قسمت قدامی حباب روده‌ای نسبت به سایر قسمت‌ها بیشتر می‌باشد.ضخامت لایه عضلانی در قسمت‌های مختلف حباب روده‌ای تفاوت نشان داد به گونه‌ای که ضخیم‌ترین عضله در قسمت میانی حباب روده‌ای مشاهده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که ساختار بافتی دیواره حباب روده‌ای ماهی شیربت در مقایسه با سایر ماهیان هم‌خانواده از لحاظ ضخامت کل دیواره و ارتفاع بافت پوششی و ضخامت طبقه مخاطی شباهت‌هایی دارد. UR - https://jmst.kmsu.ac.ir/article_33866.html L1 - https://jmst.kmsu.ac.ir/article_33866_755e7ec6f9821db7d8350cd1f2dc1606.pdf ER -