%0 Journal Article %T تاثیر کیتوزان جیره بر بافت‌شناسی روده، ترکیب بدن و مقاومت در برابر استرس‌های شوری و حرارتی در بچه‌ماهیان سفید (Rutilus frisii kutum, Kamenskii 1901) %J مجله علوم و فنون دریایی %I انجمن علوم و فنون دریایی %Z 2008-8965 %A کمالی نجف آباد, معصومه %A ایمانپور, محمدرضا %A تقی زاده, وحید %A عالیشاهی, علیرضا %D 2016 %\ 11/21/2016 %V 15 %N 3 %P 35-45 %! تاثیر کیتوزان جیره بر بافت‌شناسی روده، ترکیب بدن و مقاومت در برابر استرس‌های شوری و حرارتی در بچه‌ماهیان سفید (Rutilus frisii kutum, Kamenskii 1901) %K کیتوزان %K بافت‌شناسی روده %K ترکیب بدن %K استرس %K بچه ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) %R 10.22113/jmst.2016.43628 %X این پژوهش به منظور ارزیابی تأثیر کیتوزان جیره بر بافت‌شناسی روده، ترکیب بدن و مقاومت به تنش‌های شوری و حرارتی در بچه‌ماهیان سفید انجام شد. این تحقیق با استفاده از طرح کاملاً تصادفی شامل سطوح صفر، 25/0، 5/0، 1 و 2 گرم کیتوزان به ازای هر کیلوگرم جیره تجاری ماهی سفید با سه تکرار طراحی شد. بچه‌ماهیان سفید با میانگین وزنی 15/0 ± 76/1 گرم به مدت 8 هفته با جیره‌های آزمایشی تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش، از روده ماهیان مقاطع بافتی با برش‌هایی به ضخامت 5 میکرومتر تهیه گردید. برای ارزیابی مقاومت به استرس‌های شوری و حرارتی، بچه‌ماهیان تحت شوری‌های 11 و 13 ppt و دماهای 30 و 34 درجه سانتی‌گراد قرار گرفتند و نرخ بازماندگی محاسبه شد. مشاهدات میکروسکوپی نشان داد که ارتفاع پرز روده در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 1 گرم بر کیلوگرم کیتوزان، به‌طور قابل توجهی به میزان mµ 93/319 نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (05/0>P). آنالیز بیوشیمیایی ترکیب بدن در تمام گروه‌ها اختلاف معنی‌داری نداشت (05/0P). نتایج این بررسی حاکی از آن است که کیتوزان در سطح 1 گرم برکیلوگرم در جیره می‌تواند بر میزان بازماندگی و مقاومت بچه‌ماهیان سفید در برابر استرس حرارتی و همچنین ارتفاع پرز روده موثر واقع شود. %U https://jmst.kmsu.ac.ir/article_43628_ed0ebb8412275a346b8cf935d307a6d6.pdf