@article { author = {Talebi, Farhad and R. Manaffar, Ramin and Esmaeili Fereidouni, Abolghasem and Abdi, Javad}, title = {Comparative effects of manipulated beaker's yeast and Lansy PZ on fatty acid composition of adults in Artemia urmiana and A. franciscana}, journal = {Journal of Marine Science and Technology}, volume = {15}, number = {2}, pages = {51-65}, year = {2016}, publisher = {Khorramshahr University of Marine Science and Technology}, issn = {2008-8965}, eissn = {2538-5380}, doi = {10.22113/jmst.2016.9000}, abstract = {Recently, due to the high costs and a decrease in producing of Lansy PZ, various researches have paid attention to the baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) as a substitute for Lansy PZ in Artemia culture technologies. In this study, the effects of six feeding regimes: Lansy PZ (as control), enriched yeast with HUFA, enriched yeast with HUFA and without mannoproteins in wall cells, yeast without mannoproteins in wall cells, industrial yeast 100 and 50 % feeding regimes were respectively examined on the fatty acid composition of two Artemia species (Artemia urmiana and A. franciscana) at a salinity of 80 ppt and a density of 500 nauplii per liter in laboratory cultures. Results showed that the enrichment of baker’s yeast with HUFA had increasing trend on the EPA and DHA contents of baker yeast (19.11 and 34.51%, respectively). The yeast type also had significant effect on the fatty acid composition of the two species of Artemia. The highest content of HUFA obtained when Artemia fed the Lansy PZ diet. Our results recommended that the Artemia fed with HUFA enriched yeast and enriched yeast with HUFA without mannoproteins in wall cells induced higher contents of essential fatty acid (especially DHA) compared to other treatments. On the basis of the present investigation, the enrichment of Artemia with yeast enriched HUFA can be substitute to Artemia fed with Lanzy PZ.}, keywords = {Artemia,Lansy PZ,Bakers’ yeast (Saccharomyces cerevisiae),DHA,Enrichment}, title_fa = {بررسی اثرات مقایسه ای مخمر نانوایی صنعتی دستکاری شده و مخمر Lansy PZ بر ترکیب اسید چرب بالغین Artemia urmiana و Artemia franciscana}, abstract_fa = {اخیرا بدلیل مشکلات موجود در تهیه مخمر Lansy-PZ، امکان جایگزینی آن با انواع دیگر از مخمرها از جمله مخمر نانوایی صورت می گیرد. در این مطالعه، تاثیر شش جیره غذایی مخمری (مخمر Lansy PZ، مخمر غنی شده با HUFA، مخمر بدون لایه مانوپروتئین و غنی شده با HUFA، مخمر بدون لایه مانوپروتئین، مخمرهای ساده 100 و 50 درصد از جیره غذایی) روی ترکیب و مقدار اسیدهای چرب بدن بالغین Artemia urmiana و A. franciscana در ظروف یک لیتری با تراکم آغازین 500 عدد ناپلیوس در لیتر و شوری 80 گرم در لیتر بررسی شد. نتایج نشان داد که غنی سازی مخمر نانوایی با HUFAاثر افزایشی واضح بر میزان EPA و DHA (به ترتیب 11/19 و 51/34 درصد) مخمر داشت. همچنین اثراتی با روندی نسبتا مشابه در تاثیر نوع جیره غذایی مخمری بر ترکیب اسید چرب بدن بالغین هر دو گونه آرتمیا دیده شد. اگرچه بیشترین میزان HUFA در هر دو گونه آرتمیا در جیره حاوی مخمر Lansy PZ ابقاء شده ولی بالاترین میزان DHA در آرتمیاهای تغذیه شده با مخمر غنی از HUFA مشاهده گردید. بر اساس نتایج این مطالعه پیشنهاد شد که مخمر غنی شده با HUFA و مخمر غنی شده بدون لایه مانوپروتئین در مقایسه با سایر گروه های مخمری توانسته تا مقادیر بهتری از اسید چرب DHA را در هر دو گونه آرتمیا ابقاء نموده ولی از بین آنها مخمر نانوایی غنی شده با HUFA بالاترین میزان DHA را در هر دو گونه آرتمیا ابقا کرده و جایگزین مناسبی به جای مخمر Lansy PZ می باشد.}, keywords_fa = {آرتمیا,مخمرLansy PZ,مخمر نانوایی (Saccharomyces cerevisiae),اسید چرب DHA,غنی سازی}, url = {https://jmst.kmsu.ac.ir/article_9000.html}, eprint = {https://jmst.kmsu.ac.ir/article_9000_139e5aa6d159a472e54e8b26525f7791.pdf} }