@article { author = {Shakouri, Arash and Nabavi, Seyed Mohamad Bagher and Kochanian, Preeta and Savari, Ahmad and Safahiye, Alireza}, title = {Effects of environmental factors on distribution of sea cucumbers in subtidal region of Chabahar Bay}, journal = {Journal of Marine Science and Technology}, volume = {12}, number = {3}, pages = {51-62}, year = {2014}, publisher = {Khorramshahr University of Marine Science and Technology}, issn = {2008-8965}, eissn = {2538-5380}, doi = {}, abstract = {Considering the importance of environmental factors on marine organisms, a survey of factors that affect  the subtidal sea cucumber community was carried out in the eastern part of Chabahar Bay, a region with anthropogenic effects on marine ecosystem, from May 2007 to July 2008. Four quadrates with 100m2 area were sampled with SCUBA diving method in each region. Temperature had significant variation among the stations and seasons. There is a positive correlation (99%) between salinity and sea cucumber density and a negative correlation (95%) between turbidity and density. PCA indicated that salinity, pH, turbidity and temperature had 82.78% of all variance of the environmental factors and other factors did not exhibit such a relation with sea cucumber dispersion. Northern stations (Sepah and Kalantary) were located in same category in Fall 2007 and Winter 2008. These stations had the least pH and the highest salinity and turbidity in Fall and the highest pH and the least turbidity in Winter. Southern stations (Beheshti and Hotel Daryai) located in the same category in summer and fall 2007. These stations had the most pH and the least salinity in the summer and the most temperature and turbidity in the fall. }, keywords = {}, title_fa = {تاثیر فاکتورهای محیطی بر پراکنش خیارهای دریایی ناحیه زیر جزر و مدی خلیج چابهار}, abstract_fa = {با توجه به اهمیت فاکتورهای محیطی در زندگی آبزیان بررسی فاکتورهای موثر بر اجتماع خیارهای دریاییِ منطقه زیر جزر و مدی ناحیه شرقی خلیج چابهار که بیشترین تاثیرات انسانی را داشته است، از تیر ماه1386 تا اردیبهشت 1387 صورت گرفت. برای این منظور 4 منطقه انتخاب و در هر منطقه 4 کوادرت هر یک به مساحت 200مترمربع(20×10) به روش غواصی اسکوبا بررسی شد. فاکتورهای محیطی دما، شوری، اکسیژن، pH، مقدار کل ماده آلی، نوع بستر، عمق و شفافیت آب مورد پایش و  خیارهای دریایی مورد شناسایی و شمارش قرار گرفتند. شوری و pH در فصول مختلف اختلاف معنی دار داشته و بستر تنها در ایستگاهها دارای اختلاف معنی دار بوده است. تنها بین شوری و تراکم خیارهای دریایی در سطح 99 درصد همبستگی مثبت و بین میدان دید(کدورت) و تراکم در سطح 95 درصد همبستگی منفی وجود داشته است. بر اساس آنالیز تجزیه مولفه های اصلی 4 فاکتور، به ترتیب اهمیت شوری، pH ، شفافیت آب، درجه حرارت در مجموع 78/82 درصد کل واریانس شرایط محیطی را دربر می گیرند. سایر فاکتورها با پراکنش خیارهای دریایی ارتباطی نشان نداده اند. ایستگاههای شمالی (سپاه وکلانتری) در پاییز86 و زمستان86 در یک دسته جای دارند، زیرا در پاییز بیشترین شوری و کمترین شفافیت و pH و در زمستان بیشترین شفافیت و pH را      داشته اند. همچنین ایستگاههای جنوبی (بهشتی و هتل دریایی) در پاییز86 و تابستان86 در یک دسته قرار گرفته اند که در تابستان بیشترین pH و کمترین شوری و در پاییز بیشترین دما و کمترین شفافیت را داشته اند.}, keywords_fa = {}, url = {https://jmst.kmsu.ac.ir/article_6195.html}, eprint = {https://jmst.kmsu.ac.ir/article_6195_d4eeda0db3a8b2f6a30c200b2d9c9135.pdf} }