@article { author = {Einali, Abbas and Chegini, Vahid}, title = {Study of Temporal and Spatial Variations of Physical Parameters (Temperature, Salinity and Density) Trend of the Pozm Bay}, journal = {Journal of Marine Science and Technology}, volume = {16}, number = {3}, pages = {111-124}, year = {2017}, publisher = {Khorramshahr University of Marine Science and Technology}, issn = {2008-8965}, eissn = {2538-5380}, doi = {10.22113/jmst.2016.15354}, abstract = {Pozm bay Located in southern coast of Iran near Oman Sea, due to its relative calmness, low depth and being affected by the land substances is interesting to some aquatics species for reproduction and spending part of their growth period. In this research the seasonal variations of physical parameters trend of the Pozm pay was investigated during 9 periods since Oct 2011 till Aug 2012. The physical parameters of the sea water were measured by the CTD device in 17 stations from surface to seabed. These parameters are as follows: Temperature, Salinity, Density, Electrical conductivity, Sound velocity, Turbidity, and the Dissolved oxygen. According to the results of this research, the variations of the water temperature are following the air temperature and increase as the air temperature arises in hot seasons. Although due to the low depth of Pozm bay the formation of thermocline layer and water stratification are so low, weak stratification is formed in water column during hot months of the year. The entering flow of Oman Sea water into the Persian gulf, which is less salty comparing to that of Persian gulf, is maximized during late spring and minimized in winter and affects the salinity of Pozm bay water such that its rate is more during mild months than hot months. The variation of the density is influenced by water temperature and the salinity has no effect on them. The summer monsoon has a significant effect on the physical parameters of Pozm bay's water.}, keywords = {Temperature,Salinity,Density,Pozm Bay,CTD device}, title_fa = {بررسی روند تغییرات زمانی و مکانی پارامترهای فیزیکی (دما، شوری و چگالی) آب خلیج پزم}, abstract_fa = {در این تحقیق روند تغییرات پارامترهای فیزیکی آب دریا در خلیج پزم طی 9 دوره از مهرماه 1390 تا شهریورماه 1391 بررسی شد. پارامترهای فیزیکی آب دریا شامل درجه حرارت، شوری و چگالی آب از سطح تا بستر دریا توسط دستگاه CTDثبت شد. نتایج نشان می دهد تغییر دمای آب تابع تغییر دمای هوا است به‌طوری‌که‌ با افزایش دمای هوا در فصول گرم، دمای آب نیز افزایش می‌یابد. علی رغم ضعیف بودن لایه‌بندی آب به‌علت کم‌عمق بودن خلیج پزم، در ماه‌های گرم سال لایه‌بندی ضعیفی در ستون آب شکل می‌گیرد. مقدار بیشینه‌ی ورود آب کم‌شور از دریای عمان به خلیج فارس در اواخر بهار و مقدار کمینه‌ی آن در زمستان، بر میزان شوری آب خلیج پزم مؤثر است به‌نحوی‌که میزان شوری خلیج پزم در ماه‌های معتدل از ماه‌های گرم سال بیشتر است. تغییرات چگالی آب، تحت تاثیر دمای آب قرار دارد و شوری تاثیر چندانی بر آن ندارد. با افزایش دمای آب، چگالی کاهش می‌یابد. بدلیل ظرفیت گرمایی کمتر قسمت‌های کم‌عمق شمالی نسبت‌به قسمت‌های عمیق جنوبی، در فصول گرم اختلاف دمای آب بستر در نواحی کم عمق شمالی و نواحی عمیق‌تر جنوبی بیشتر می‌شود. حاکم شدن مونسون تابستانه (آسمان ابری، هوای خنک و وزش باد نسبتا شدید جنوبی)، مواج شدن دریا طی مرداد و اوایل شهریور به‌همراه کم‌عمق بودن خلیج پزم دلیل کاهش چشم‌گیر اختلاف بین میانگین دمای سطح و بستر است.}, keywords_fa = {دما,شوری,چگالی,خلیج پزم,دستگاه CTD}, url = {https://jmst.kmsu.ac.ir/article_15354.html}, eprint = {https://jmst.kmsu.ac.ir/article_15354_7d7d64c0ddc6da75a00910ba897e1306.pdf} }