@article { author = {Salimian, Fereshteh and Fattollahi, Mehrdad and Nematollahi, Amin and Nikookhah, Farzaneh and Kharazian, Navaz}, title = {Antifungal Activity In Vitro of Aqeous and Total Flavnoids Extracts of Plant Myrtus communis L. against Two Pathogenically Important Fungi , Saprolegnia and Fusarrium Isolated from Rainbow Trout Eggs}, journal = {Journal of Marine Science and Technology}, volume = {16}, number = {1}, pages = {16-28}, year = {2017}, publisher = {Khorramshahr University of Marine Science and Technology}, issn = {2008-8965}, eissn = {2538-5380}, doi = {10.22113/jmst.2017.12041}, abstract = {In the present study, the efficiency of the total flavonoids and aqueous extracts of M. communis L. tree leaves, as a recognized medicinal plant of Iran flora were assessed in vitro on the growth of the isolated fungi, Saprolegnia and Fusarrium using the agar disc and well diffusion methods in flat-bottom microplates in presence of the various extract concentrations. The isolated fungi were sampled from the fertilized eggs of rainbow trout fish incubation farms. The collected leaves from the natural habitats of Chaharmahal-o-Bakhtiary province at early-summer were extracted by maceration methods with water solvent as well by flavonoids extraction methods with methanol solvent. During the succeeding trials, the antifungal effects of the flavonoids extracts (by the well diffusion method) and the aqueous extract (by the well diffusion method) against isolated Saprolegnia were revealed by MFC (Minimum Fatal Concentration) values 50 and 100 mg/ml, respectively. The only effect of the methanolic and aqueous extracts of M. communis leaves revealed in vitro inhibiting effect on growth of isolated Fusarium by MIC values 25 and 12.5 mg/ml, in disc diffusion and well diffusion method, respectively. The antifungal obtained effects by the extracts had more effective aspects on isolated Saprolegnia in comparison to Fusarium. The results of the study indicate that M. communis could be considered as a potential candidate for designing effective antifungal suitable for treatment of the fish eggs fungal infections.}, keywords = {Myrtus communis,َAqueous extract,Flavnoids,Antifungal,rainbow trout}, title_fa = {اثرات ضد قارچی عصاره های آبی و فلاونوئیدی کلی گیاه مورد (Myrtus communis L.) بر دو قارچ بیماری‌زای ساپرولگنیا و فوزاریوم جدا شده تخم قزل‌آلای رنگین کمان در شرایط in vitro}, abstract_fa = {در این تحقیق اثر ضد قارچی غلظت‌های مختلف عصاره‌های به دست آمده از گیاه دارویی مورد (Myrtus communis L.) بر روی رشد دو عامل بیماریزای قارچی ساپرولگنیا (Saprolegnia sp.) و فوزاریوم (Fusarium sp.) جدا شده از تخمهای لقاح یافته ماهیان قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. عصاره برگها بعد از جمع آوری از رویشگاههای طبیعی آن در استان چهارمحال و بختیاری در خرداد ماه به روش استخراج فلاونوئید و خیساندن (Maceration) استخراج شد. برای بررسی اثر ضد قارچی عصاره از روش تست انتشار از دیسک (Disk diffusion) و تست انتشار از چاهک (Well diffusion) استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده در این مطالعه مشخص شد که مقدارmg/ml 50 عصاره به دست آمده به روش استخراج فلاونوئید و هم‌چنین مقدارmg/ml 100 عصاره آبی گیاه مورد به دست آمده به روش خیساندن روی قارچ ساپرولگنیا اثر کشندگی داشته است. همچنین تنها اثر عصاره کلی و آبی به دست آمده روی قارچ فوزاریوم اثر بازدارندگی با MIC برابر 12.5 و mg/ml 25 به ترتیب با روشهای تست انتشار دیسک و چاهک بوده است. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که عصاره گیاه مورد اثر بخشی بهتری در جلوگیری از رشد قارچ ساپرولگنیا نسبت به قارچ فوزاریوم داشت. این مطالعه نشان دهنده وجود ترکیب‌های ضد قارچی در عصاره‌های مختلف گیاه مورد است که با مطالعه در مقیاس گسترده‌تر می توان از آن به عنوان داروی مناسب جهت درمان بیماری‌های قارچی در آبزی پروری استفاده کرد.}, keywords_fa = {گیاه مورد,فلاونوئید,عصاره آبی,تخم قزل آلا,ضد قارچی}, url = {https://jmst.kmsu.ac.ir/article_12041.html}, eprint = {https://jmst.kmsu.ac.ir/article_12041_6ef503478a30e7e36af600364cc9a5ca.pdf} }