علوم انسانی دریا
زهرا نیسی؛ سید ناصر سعیدی؛ فاطمه حسین پور؛ محمد امین کوهبر
چکیده
انرژی عامل محرکه تمام فعالیتهای بشر میباشد. گسترهی این فعالیتها از انجام کارهای روزانه تا فعالیت های کلان اقتصادی در هر کشور را شامل می شود. امروزه جهان به سمت کاهش مصرف انرژی و افزایش کارایی استفاده از انرژی های موجود پیش رفته است و موضوع جانشینی انرژی در حالت های مختلف در مجامع علمی در دست بررسی است. انرژی را ...
بیشتر
انرژی عامل محرکه تمام فعالیتهای بشر میباشد. گسترهی این فعالیتها از انجام کارهای روزانه تا فعالیت های کلان اقتصادی در هر کشور را شامل می شود. امروزه جهان به سمت کاهش مصرف انرژی و افزایش کارایی استفاده از انرژی های موجود پیش رفته است و موضوع جانشینی انرژی در حالت های مختلف در مجامع علمی در دست بررسی است. انرژی را عامل اصلی توسعه ی هر کشور می دانند که برای رسیدن به توسعه ی پایدار نیازمند اهتمام بیشتری میباشد. بخش حمل و نقل در راستای رسیدن به توسعه نقش کلیدی دارد. لذا بررسی عوامل تولید مؤثر در این بخش به عنوان دومین مصرف کننده ی عمده انرژی در ایران و جهان، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه، یک مدل تابع تولید ترانسلوگ برای صنعت حملونقل ایران برقرار و عوامل تولید ؛ سرمایه، انرژی و نیرویکار را شامل می شود. کشش تولیدی و جانشینی هر یک از عوامل تولید به ترتیب محاسبه و تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که در طول دوره 1362 تا 1391 کشش جانشینی نسبتاً خوبی میان انرژی و سرمایه در بخش حملونقل در ایران وجود دارد. بدین معنی که از طریق تخصیص سرمایه بیشتر در صنعت حملونقل، فن آوری مرتبط با صرفه جویی در انرژی می تواند به طور مداوم ارتقا یافته و جانشینی بین سرمایه و انرژی محقق گردد. همچنین اثر جانشینی سرمایه و انرژی بر کاهش آلاینده های ناشی از مصرف سوخت در بخش حمل و نقل مورد بررسی قرار گرفت.
سعیده شیرین منش؛ وحید چگینی
دوره 10، شماره 2 ، تیر 1390، ، صفحه 91-107
چکیده
توسعه انرژی های نو از مهمترین مسایلی است که در تمام کشور ها به آن پرداخته شده و دائماٌ در پی ایجاد طرحی نو در این خصوص هستند. در این تحقیق پس از بررسی روش های مختلف برآورد انرژی قابل استحصال از موج، این نتیجه حاصل شده است که بهترین روش، تحلیل طیفی با استفاده از آنالیز فوریه است. در این راستا به کمک داده- های اندازهگیری شده طی یک سال ...
بیشتر
توسعه انرژی های نو از مهمترین مسایلی است که در تمام کشور ها به آن پرداخته شده و دائماٌ در پی ایجاد طرحی نو در این خصوص هستند. در این تحقیق پس از بررسی روش های مختلف برآورد انرژی قابل استحصال از موج، این نتیجه حاصل شده است که بهترین روش، تحلیل طیفی با استفاده از آنالیز فوریه است. در این راستا به کمک داده- های اندازهگیری شده طی یک سال 1998 توسط بویه اندازه گیری موج که در چابهار واقع است ،با استفاده از برنامه ای که در محیط مطلب با روش آنالیز فوریه نوشته شد، میزان انرژی قابل استحصال در چابهار در سال 1998، برابر با 9/6 کیلووات ساعت بر متر مربع، و توان قابل استحصال از موج به میزان 9/3 کبلووات بر متر مربع برآورد شد، که در فصل زمستان کمترین مقدار انرژی، و در فصل تابستان بیشترین مقدار انرژی موج مشاهده می شود. علت این پدیده می تواند وجود باد های موسمی باشد که در فصل تابستان می_ وزد. با توجه به آنکه جریان سنجی انجام شده توسط سازمان بنادر و دریانوردی در خلیج چابهار در ایستگاهAw1 فاصله 9 متری خود را تا سطح آب به 7 سلول تقسیم کرده است، لذا با درنظر گرفتن کانال هایی با ابعاد 1× 1 متر و فرض آنکه جریان در هر کانال به طور یک نواخت تغییر می کند، انرژی جریان جزر و مدی برآورد شد و میانگین انرژی حاصل در ایستگاه چابهار به مدت دو هفته برابر با 12/0 وات بر متر مربع به دست آمد. در روش دوم با استفاده از برنامه نوشته شده در محیط مطلب و محاسبه سطح زیر نمودار، انرژی جریان جزرومدی محاسبه شد که برابر با 19/0 وات بر متر مربع است. طبق نتیجه به دست آمده، انرژی قابل استحصال از جریان جزرومدی در خلیج چابهار بسیار ضعیف است و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
محمد خسروی زاده؛ جاسم غفله مرمضی؛ پریتا کوچنین؛ منصور نیک پی؛ ابراهیم رجب زاده؛ وحید یاوری؛ محمد رضا صحرائیان
دوره 10، شماره 1 ، فروردین 1390، ، صفحه 53-64
چکیده
این مطالعه به منظور بررسی اثر سطوح انرژی بر روی کارایی رشد و ضریب تبدیل غذایی و ترکیبات لاشه ماهی گطان Barbus xanthopterus در مرحله انگشت قدی، به مدت 8 هفته انجام شد. غذادهی با سه جیره نیمه خالص حاوی سه سطح انرژی 5/2، 3 و 5/3 کیلوکالری بر هر گرم و پروتئین یکسان 35 درصد در یک سیستم آب در گردش با دمای آب ( °C 46/0± 2/26 ) صورت گرفت. سه تکرار برای هر تیمار ...
بیشتر
این مطالعه به منظور بررسی اثر سطوح انرژی بر روی کارایی رشد و ضریب تبدیل غذایی و ترکیبات لاشه ماهی گطان Barbus xanthopterus در مرحله انگشت قدی، به مدت 8 هفته انجام شد. غذادهی با سه جیره نیمه خالص حاوی سه سطح انرژی 5/2، 3 و 5/3 کیلوکالری بر هر گرم و پروتئین یکسان 35 درصد در یک سیستم آب در گردش با دمای آب ( °C 46/0± 2/26 ) صورت گرفت. سه تکرار برای هر تیمار درنظر گرفته شد که در هرتکرار تعداد 15ماهی (بامتوسط وزن g22/0 ± 12/12) در مخازن فایبر گلاس مدور (300 لیتری) ذخیره سازی شد و ماهی ها در طول دوره غذادهی با توجه به میزان اشتهای آنها به مصرف غذا سه نوبت در روز غذادهی شدند. بهترین میزان شاخص افزایش وزن بدن (67/146گرم)، ضریب تبدیل غذایی(FCR) (21/2) و ضریب بازده پروتئین (31/1) و درصد نسبی استفاده از پروتئین خالص ( 69/34) و ضریب چاقی (26/1) در بین جیره های آزمایش شده مربوط به جیره 2، حاوی انرژی 3 کیلوکالری برهرگرم، می باشد. میزان شاخص احشا و شاخص کبدی بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری نشان نداد (0.05<P). میزان رطوبت نهایی در ترکیبات بدن با افزایش میزان انرژی در جیره به طور معنی داری کاهش یافت (0.05˂P). اگرچه مقادیر نهایی چربی و پروتئین لاشه بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری نشان نداد (0.05<P)، با این حال بیشترین میزان نشست چربی و پروتئین به ترتیب مربوط به جیره 3 و 2 بود. مقایسه بین اثر سطوح مختلف انرژی بر روی رشد، کاربرد غذا و ترکیبات بدن ماهی گطان نشان داد که انرژی قابل هضم 3 کیلوکالری بر هرگرم می تواند سطح انرژی مناسب در جیره برای این گونه در مرحله انگشت قدی باشد.