علوم زیستی دریا
زهرا زارعی جلیانی؛ مرتضی یوسف زادی؛ جلوه سهرابی پور؛ حجت تویسرکانی
چکیده
ماکروجلبکها در بسیاری از کشورها بهعنوان غذای دریایی و نیز ذخیره غذایی جهت استحصال مواد شیمیایی مفید، نظیر مواد افزودنی زیستفعال مورد توجه میباشند. در مطالعه حاضر، با هدف ارزیابی خواص زیستی، تعیین ترکیبات کاروتنوئیدی، فنلی، فلاونوئیدی، سنجش فعالیت ضد اکسیدانی عصارههای آلی استحصال شده از گونههای ماکروجلبک قرمز Gracilariopsis ...
بیشتر
ماکروجلبکها در بسیاری از کشورها بهعنوان غذای دریایی و نیز ذخیره غذایی جهت استحصال مواد شیمیایی مفید، نظیر مواد افزودنی زیستفعال مورد توجه میباشند. در مطالعه حاضر، با هدف ارزیابی خواص زیستی، تعیین ترکیبات کاروتنوئیدی، فنلی، فلاونوئیدی، سنجش فعالیت ضد اکسیدانی عصارههای آلی استحصال شده از گونههای ماکروجلبک قرمز Gracilariopsis persica و Hypnea flagelliformis در غلظت 3 میلیگرم بر میلیلیتر به روشهای سنجش قدرت احیاکنندگی آهن (FRP)، ظرفیت ضد اکسیدانی کل (TAC) و نیز فعالیت ضد باکتریایی این عصارهها مطالعه گردید. عصاره اتیلاستاتی در دو ماکروجلبک و عصاره Nهگزانی در ماکروجلبک Gp. persica، دارای بیشترین میزان قدرت احیاکنندگی میباشند که در قیاس با آسکوربیک اسید (استاندارد)، فعالیت کمتری را نشان دادهاند و فعالیت ضد اکسیدانی کل عصارهی اتیلاستاتی ماکروجلبکها بیشترین فعالیت را نشان داد. بیشترین میزان محتوای ترکیبات فنل و فلاونوئید متعلق به عصارهی متانولی ماکروجلبک Gp .persica، بهترتیب (01/0±12/45) و (007/0±28/2) میلیگرم استاندارد بر گرم وزن خشک بوده در حالیکه H. flagelliformis واجد بیشترین میزان کاروتنوئید (06/0±17) میلیگرم بر صد گرم وزن تر است. بهعلاوه عصارههای Nهگزانی Gp. persica در برابر سویه P. aeruginosa و اتیلاستاتی H. flageliformis در مقابل سویه E. coli واجد فعالیت ضد باکتریایی و عصاره متانولی فاقد اثر مشاهده گردید. در یک قیاس کلی هر چند طبق نتایج، خاصیت ضد اکسیدانی و ضد باکتریایی گونههای مورد مطالعه کمتر از استاندارد محاسبه گردید، اما میتوان ماکروجلبکهای Gp. persica و H. flagelliformis را بهعنوان گونههای واجد خواص زیستی ایمن معرفی نموده و با نظر به وفور آنها، جهت مصارف داروئی و مکملهای تغذیهای مورد بهرهبرداری واقع گردند.
علوم زیستی دریا
فرشته سلیمیان؛ مهرداد فتح اللهی؛ امین نعمت اللهی؛ فرزانه نیکوخواه؛ نواز خرازیان
چکیده
در این تحقیق اثر ضد قارچی غلظتهای مختلف عصارههای به دست آمده از گیاه دارویی مورد (Myrtus communis L.) بر روی رشد دو عامل بیماریزای قارچی ساپرولگنیا (Saprolegnia sp.) و فوزاریوم (Fusarium sp.) جدا شده از تخمهای لقاح یافته ماهیان قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. عصاره برگها بعد از جمع آوری از رویشگاههای طبیعی آن در استان چهارمحال و بختیاری در خرداد ...
بیشتر
در این تحقیق اثر ضد قارچی غلظتهای مختلف عصارههای به دست آمده از گیاه دارویی مورد (Myrtus communis L.) بر روی رشد دو عامل بیماریزای قارچی ساپرولگنیا (Saprolegnia sp.) و فوزاریوم (Fusarium sp.) جدا شده از تخمهای لقاح یافته ماهیان قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. عصاره برگها بعد از جمع آوری از رویشگاههای طبیعی آن در استان چهارمحال و بختیاری در خرداد ماه به روش استخراج فلاونوئید و خیساندن (Maceration) استخراج شد. برای بررسی اثر ضد قارچی عصاره از روش تست انتشار از دیسک (Disk diffusion) و تست انتشار از چاهک (Well diffusion) استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده در این مطالعه مشخص شد که مقدارmg/ml 50 عصاره به دست آمده به روش استخراج فلاونوئید و همچنین مقدارmg/ml 100 عصاره آبی گیاه مورد به دست آمده به روش خیساندن روی قارچ ساپرولگنیا اثر کشندگی داشته است. همچنین تنها اثر عصاره کلی و آبی به دست آمده روی قارچ فوزاریوم اثر بازدارندگی با MIC برابر 12.5 و mg/ml 25 به ترتیب با روشهای تست انتشار دیسک و چاهک بوده است. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که عصاره گیاه مورد اثر بخشی بهتری در جلوگیری از رشد قارچ ساپرولگنیا نسبت به قارچ فوزاریوم داشت. این مطالعه نشان دهنده وجود ترکیبهای ضد قارچی در عصارههای مختلف گیاه مورد است که با مطالعه در مقیاس گستردهتر می توان از آن به عنوان داروی مناسب جهت درمان بیماریهای قارچی در آبزی پروری استفاده کرد.