علوم زیستی دریا
شهرام بهمنش؛ باقر امیری مجازی؛ عبدالمجید حاجی مرادلو؛ محمود بهمنی؛ فریدون چکمه دوز قاسمی؛ سهراب دژندیان
چکیده
خصوصیات بافتی تخمدان ماهی اسبله( glanis linnaeus,1758 Silurus) در تالاب بین المللی انزلی طی یک دوره یکساله بررسی شد. تعداد 154 ماهی ماده بهوسیله تله صید و تخمدان آنها جداسازی شد. سپس، در محلول بوئن تثبیت شده و در آزمایشگاه فیزیولوژی پژوهشکده آبزیپروری آبهای داخلی انزلی مراحل بافتشناسی شامل آبگیری، شفافسازی، قالبگیری، پارافینه ...
بیشتر
خصوصیات بافتی تخمدان ماهی اسبله( glanis linnaeus,1758 Silurus) در تالاب بین المللی انزلی طی یک دوره یکساله بررسی شد. تعداد 154 ماهی ماده بهوسیله تله صید و تخمدان آنها جداسازی شد. سپس، در محلول بوئن تثبیت شده و در آزمایشگاه فیزیولوژی پژوهشکده آبزیپروری آبهای داخلی انزلی مراحل بافتشناسی شامل آبگیری، شفافسازی، قالبگیری، پارافینه و رنگآمیزی ائوزین هماتوکسیلین انجام و پس از تهیه مقاطع 5 میکرونی بهوسیله میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند. شش مرحله جنسی شامل: نا بالغ( Immature)، در حال توسعه اولیه(Early Developing)، در حال توسعه پایانی( Late Developing)، تخمدان رسیده( Ripe Ovary)، تخمدان رسیده سیال( Running Ripe Ovary)، تخمدان تخمریزی کرده( Spent) مشاهده شد. قطر تخمک برای 123 عدد ماهی اسبله در مراحل 2 تا 5 رسیدگی جنسی اندازه گیری گردید. میانگین اندازه قطر تخمک در مرحله دوم رسیدگی جنسی 4/1 میلیمتر بود که بتدریج در مراحل بعدی تکامل، افزایش یافته و در مرحله پنجم رسیدگی جنسی به میانگین قطر 36/2 میلیمتر رسید. در مرحله ششم رسیدگی جنسی مجدداً اندازه قطر تخمک کاهش یافت. روند افزایش اندازه قطر تعدادی از تخمکها در مراحل 2 تا 5 بیشتر از بقیه بود و در مراحل 4 و 5، این تفاوت مشخصتر شد. تعدادی تخمک نیز در اندازههای کوچکتر دیده شد که در حال رسیدگی بودند ولی تخمک نابالغ دیده نشد. هیچ همپوشانی بین مراحل بالا و پایین رسیدگی جنسی مشاهده نشد. این امر نشاندهنده تخمریزی در یک مدت طولانیتر بود؛ که از این نظرتخمدان این ماهیان را میتوان جزء تخمدانهای دسته ای( Group Synchronous) در نظر گرفت.
اسماعیل حسین نیا؛ قباد آذری تاکامی؛ ایوب یوسفی جوردهی؛ محمود بهمنی
دوره 12، شماره 4 ، اسفند 1392، ، صفحه 20-30
چکیده
در این تحقیق از جیره های غذایی مختلف جهت تغذیه و پرورش کرم سفید به عنوان غذای زنده بچه ماهیان خاویاری استفاده گردید چهار تیمار جیره غذایی شامل: جیره شاهد (آرد گندم، سبوس برنج و هویج)، جیره A (آرد گندم، سبوس برنج و سیب زمینی)، جیره B (آرد گندم، سبوس برنج، سیب زمینی و هویج) و جیرهC (آرد گندم، سبوس برنج و آزولا) طی یک دوره سه ماه مورد استفاده ...
بیشتر
در این تحقیق از جیره های غذایی مختلف جهت تغذیه و پرورش کرم سفید به عنوان غذای زنده بچه ماهیان خاویاری استفاده گردید چهار تیمار جیره غذایی شامل: جیره شاهد (آرد گندم، سبوس برنج و هویج)، جیره A (آرد گندم، سبوس برنج و سیب زمینی)، جیره B (آرد گندم، سبوس برنج، سیب زمینی و هویج) و جیرهC (آرد گندم، سبوس برنج و آزولا) طی یک دوره سه ماه مورد استفاده قرار گرفت. برای کاهش هزینه تولید کرم سفید از مخلوط آزولا 60 درصد، آرد گندم 25 درصد و سبوس برنج 15 درصد استفاده گردید که زیتوده آنها طی 90 روز به 533 گرم بر متر مربع رسید. زیتوده کرم هایی که با مخلوط سیب زمینی 30 درصد، هویج 30 درصد، آرد گندم 25 درصد و سبوس برنج 15 درصد تغذیه می شدند، به 584 گرم بر متر مربع و زیتوده کرم هایی که با مخلوط سیب زمینی 60 درصد، آرد گندم 25 درصد و سبوس برنج 15 درصد تغذیه می شدند به 576 گرم بر متر مربع رسید. از نظر اقتصادی هزینه تولید کرم سفید با آزولا در مقایسه با سایر غذاها کمتر بود. برای دست یافتن به رطوبت مناسب سه دامنه رطوبتی شامل: رطوبت کمتر از 35%، رطوبت بین 35% تا 45% و رطوبت بیشتر از50% (بین 50 تا60 درصد) در نظر گرفته شد. رطوبت مناسب برای حداکثر رشد کرم سفید 50 تا 60 درصد می باشد و زیتوده آنها طی 90 روز به 657 گرم بر متر مربع رسید. اما در رطوبت پایین تر از 45 و بالاتر از 65 درصد زیتوده کاهش یافت. رشد کرم سفید در دو محیط اسیدی و بازی نیز بررسی گردید. pH محیط اسیدی بین 6 تا 7 وpH محیط بازی بین 7 تا 8 بود. زیتوده کرم سفید در محیط های بازی در مدت 90 روز به 576 گرم بر متر مربع و در محیط اسیدی برابر 568 گرم بر متر مربع بود. کرم سفید در pH 4/6 تا 6/7 حداکثر رشد را داشت. ولی در pH بالاتر از 8 و پایین تر از 6 رشد آن کاهش یافت. بر اساس نتایج حاصل، آزولا می تواند بعنوان یک جایگزین مناسب و به صرفه در جیره غذایی کرم سفید، و از شرایط فیزیکوشیمیایی آزمایش شده در این تحقیق میتوان بعنوان یک الگو جهت بهبود پرورش آن استفاده کرد.